Studie wijst uit dat meer bewegen helpt tegen rugklachten

Wendy Enthoven van het Erasmus MC heeft haar proefschrift aangetoond dat bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten pijnstillers slikken. Het onderzoek concludeert dat die nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen kunnen geven. Paracetamol en NSAID’s zoals bijvoorbeeld ibuprofen en diclofenac blijken weinig effectief. Het is beter te blijven bewegen, want dat heeft minder nadelen.

Uit het onderzoek van Wendy blijkt dat pijnstillers de pijn en fysieke beperkingen bij patiënten – met chronische lage rugklachten – vrijwel niet wegnemen. Verder zijn er aanwijzingen dat paracetamol bij acute lage rugpijn niet effectiever is dan een placebo. Wendy: “Juist omdat pijnstillers weinig effect hebben, is het raadzaam om goed af te wegen of ze echt nodig zijn. Belangrijker is om te blijven bewegen bij rugpijn, want ondanks dat dit lastig kan zijn, heeft het minder nadelen. Veel ouderen zijn bang om iets te forceren, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet zo is en dat rugpijn meestal vanzelf weer over gaat.” Dat stelt onderzoekster en huisarts in opleiding Wendy in haar proefschrift dat zij op woensdag 9 maart heeft verdedigd.
(Bron: Erasmus MC) 

Conscius Sport heeft speciale lessen voor 50+ onder rugpijnbegeleiding van één van onze experts. In deze gezellige lessen worden verschillende oefeningen uitgevoerd waarbij de 50plusser zelf de intensiteit bepaald. Deze les kan aangevuld worden met een op maat gemaakt trainingsschema in onze sportschool, of met een les hydrobics in ons zwembad.
Vraag aan de balie naar jouw specifieke mogelijkheden en laat je adviseren door één van onze experts.