Kan dat eigenlijk wel? Een taart die lekker en gezond is? Volgens de website Eatclean.nl, waarop je een aantal gezonde(re) taartrecepten kunt vinden, in ieder geval wel! Iedere taart heeft weer een ander soort fruit als basisingrediënt. Het is maar net waar jij zin in hebt; aardbeien, appel, mango, avocado of ananas.

Wil je een taart maken maar heb je geen oven? Geen enkel probleem! Vier van de vijf gezonde taarten hoef je niet te bakken, extra makkelijk. Ze zijn allemaal vrij van tarwe en een aantal zijn glutenvrij, veganistisch en/of lactose vrij. De mangotaart bevat zelfs geen toegevoegde (vervangende) suikers in de vorm van honing, agave of wat dan ook; enkel mango en dadels.

Een stukje van iedere taart is een prima tussendoortje voor de afwisseling maar hoewel ze gezonder zijn, zijn ze niet per definitie laag in calorieën…!

Hieronder het recept voor de ananastaart; volgende week weer een andere heerlijke taart! Veel plezier, succes en… smakelijk!

Ananastaart

Taartvorm met doorsnede van 19 cm

Wat heb je nodig?

 • 1 verse ananas (ongeveer 8-10 plakken)
 • 150 g volkoren speltmeel
 • 150 g biologische roomboter (gesmolten)
 • 50g geraspte kokos
 • 30 g kokosbloesemsuiker
 • 3 eieren

Voor de saus (optioneel)

 • ananassap en en eventueel de rest stukjes ananas
 • sap van 1 sinaasappel
 • 1 eetl kokosbloesemsuiker

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Vet de bodem van de taartvorm in met boter of kokosolie en beleg deze daarna met plakjes ananas. Bewaar het sap die bij het snijden van de ananas vrij komt. Leg de ananas dicht tegen elkaar aan. Wanneer de bodem is bedekt kan je ook de zijkant met stukjes ananas bedekken. Nog ananas over, bewaar ook deze samen met het vocht voor de saus.
 3. Klop met een mixer de boter en kokosbloesemsuiker tot een romige massa. Voeg eieren toe en klop dit verder met de mixer.
 4. Tot slot mix je ook de kokos en het meel erbij. Schep het mengsel boven op de ananas plakjes. Bak de taart 45 min in de oven op 160 graden.
 5. Wanneer de taart klaar leg je direct uit de oven een plat bord op de vorm en keer je de taart op de schaal.

Voor de saus: Breng de ingrediënten in een steelpan aan de kook. Laat het goed doorkoken tot het mengsel is ingedikt. Wanneer je ananasstukjes hebt toegevoegd kan je deze het beste met een staafmixer pureren voor je de saus aan de kook brengt. Serveer de saus apart bij de taart.

Eet smakelijk!