De laatste tijd hoor en lees je steeds vaker over suiker. De meest gestelde vraag is, is suiker uit een appel gezonder dan de suiker uit frisdrank?
Lees hier het antwoord:

Wat is suiker?
Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals maïs, suikerriet, suikerbiet (bietsuiker), melksuiker (lactose) en vruchtensuiker (fructose). Suiker is een koolhydraat (macronutrient) en wordt in de supermarkt verkocht als kristalsuiker. Kristalsuiker wordt als smaakmaker toegevoegd aan bewerkte producten, zoals frisdrank, chocola, snoep en gebak. Aardappels en granen bevatten ook suikers in de vorm van zetmeel, dat zijn lange suikerketens (zonder zoete smaak) die in de darm in glucose wordt gesplitst. Deze twee verschillende soorten worden ook wel monosachariden en disachariden genoemd. Het verschil tussen beide is het aantal vertakkingen van de glucosemoleculen [2].
Maar goed, genoeg over suiker en de verschillende soorten.
Terug naar de hoofdvraag: is een natuurlijke suiker in bijvoorbeeld fruit nou echt beter dan tafelsuiker?
Ten eerste bestaat er niet zoiets zoals als een natuurlijke of onnatuurlijke suiker. In de basis zijn alle suikervormen afkomstig uit de natuur, maar is er een andere bewerking op los gelaten.
Om te bepalen of de suiker in fruit gezonder is dan tafelsuiker, is het belangrijk om de samenstelling van suiker in bijvoorbeeld een appel te vergelijken met dat van tafelsuiker. Nu blijkt dat suiker uit een appel voor ongeveer 55 procent bestaat uit fructose en voor ongeveer 45 procent uit glucose [1]. Deze suikerverhouding is ongeveer gelijk aan dat van tafelsuiker. De suiker in een appel is dus geen andere soort suiker dan de suiker in tafelsuiker.
Toch is een appel gezonder dan tafelsuiker. Een appel bevat namelijk allerlei gezonde vezels, mineralen en vitamines. Deze vezels zorgen voor een beter verzadigend gevoel, waardoor je minder snel weer trekt hebt. Van cola en tafelsuiker raak je niet snel vol, maar deze voedingsmiddelen bevatten wel veel calorieën en weinig vitamines en mineralen. Oftewel vermijd zoveel mogelijk producten die bomvol suikers zitten, geen vol gevoel geven en weinig vitamines bevatten.
Conclusie:
Fruit en tafelsuiker hebben ongeveer dezelfde samenstelling. De suiker in fruit is wel omringd door een gezonde verpakking en je zult na het eten van een appel een voller gevoel hebben dan na het drinken van een glas cola.

Referenties:
[1]Geraardpleegd kennislink Rosenmöller, P. 2013. Suiker in perspectief:… lees hier
[2] Voedingscentrum over suiker. URL geraadpleegd van Het Voedingscentrum: … lees hier