Zijn ingevroren groenten nu wel of niet gezond?

Groenten zijn gezond en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Helaas kunnen groenten deze voedingsstoffen ook weer snel verliezen. Hieronder het antwoord op de vraag: “Zijn ingevroren groenten net zo gezond als verse groenten en/of groenten uit een blik of een potje?”

Verse groenten

Vlak na het oogsten neemt de kwaliteit van de groente al af. De smaak en structuur gaan achteruit maar de groente verliest ook snel voedingsstoffen.
Verse groente moet niet langer dan twee tot vijf dagen bewaard worden (dit is afhankelijk van de groentesoort).
Als je deze regel hanteert blijven de voedingsstoffen het best behouden. Daarnaast kan je groenten iets langer goed houden door ze te verpakken in een plastic zak waarin gaatjes zijn geprikt en deze in de koelkast bewaren. Verse groenten die zijn voorgesneden moeten zo snel mogelijk na de aankoop gegeten worden omdat de groenten anders snel hun voedingsstoffen verliezen.

Ingevroren groenten

Diepvriesgroenten kunnen in de diepvries goed worden bewaard. Deze groenten worden meteen na de oogst geblancheerd en ingevroren waardoor veel voedingsstoffen bewaard blijven. Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd. De smaak verandert bij diepvriesgroenten ook niet tot nauwelijks en er worden weinig additieven toegevoegd. Groenten die thuis zijn ingevroren bevatten vaak minder vitamines en mineralen dan gekochte diepvriesgroenten vanwege het relatief lange invriezen.

Groenten uit blik of pot

Groenten uit blik of pot verliezen in vergelijking met ingevroren groenten wel veel voedingsstoffen. Slechts 15% van het oorspronkelijke gehalte aan vitamines en mineralen blijft behouden. Gedroogde groenten leveren overigens vrijwel geen vitamine C meer. Groenten uit blik of pot hoeft daarentegen minder lang gekookt te worden dan verse groenten waardoor uiteindelijk er weinig verschil is tussen de behouden voedingsstoffen van verse groenten of groenten uit blik of glas. Een nadeel aan groenten uit blik of pot is het toegevoegde zout en suiker. Het advies is dan ook om verse óf ingevroren groenten te kopen.

Bron: www.fit.nl