Cheesecake, een lekkernij die vooral in Amerika erg populair is, maar die je over de hele wereld kunt krijgen. En ook nog eens in vele verschillende soorten. Bijvoorbeeld een gebakken cheesecake, een cheesecake die je slechts op laat stijven in de koelkast, eentje die je vers bij de bakkerij haalt of een cheesecake gemaakt uit een pakje van de supermarkt. Maar nu is de vraag natuurlijk, kan dit ook gezond? Daarvoor zijn de vier ongezonde producten uit de cheesecake weggelaten (suiker, boter, roomkaas en de koekbodem) en er iets extra’s aan toegevoegd: eiwitpoeder! Zo verander je het in een eiwitrijke en gezonde snack wat ideaal is voor sporters! Het kost misschien even wat voorbereiding, maar het zal zeker de moeite waard zijn.

Benodigdheden

Keukenmachine / staafmixermolentje
Bakpapier

Ingrediënten

100 gram zachte gedroogde vijgen
30 gram havermout
12 gram gedroogde pindakaas (of gewone, zie tips)
10 gram agavesiroop
1 tl kaneel
250 gram magere franse kwark
40 gram (vanille) proteïne poeder
4 blaadjes gelatine
100 gram diepgevroren rood fruit

Bereidingswijze

Knip uit het bakpapier rondjes ter grote van de bodem van de muffinvormpjes. Dit zorgt ervoor dat de bodem niet aan de vorm blijft plakken en je de cheesecakes gemakkelijk uit hun vorm kunt krijgen. Leg de rondjes bakpapier in de muffinvormpjes.
Stop de vijgen (zonder steeltjes), de havermout, de pindakaaspoeder, de agavesiroop en de kaneel samen in de keukenmachine of het staafmixer molentje. Deze massa gaat de bodem vormen. Voeg wat water toe (begin met één eetlepel) totdat het een licht plakkerige massa is. Verdeel het vijgen mengsel over de zes muffinvormpjes en druk deze goed aan. Laat vervolgens 30 minuten opstijven in de vriezer en begin daarna pas met stap 3.
Laat 3 van de 4 blaadjes gelatine weken in koud water. Mix de 250 gram magere kwark met het proteïne poeder tot een glad geheel en er geen klontjes meer in zitten. Laat een pannetje warm worden op het vuur en laat de gelatine met wat aanhangend vocht smelten. Roer vervolgens de gelatine door het kwark mengsel en verdeel over de 6 muffinvormpjes. Dit is het ‘cheese’ gedeelte. Laat het geheel één uur opstijven in de vriezer. Begin na het uur opstijven pas aan stap 4.
Laat één blaadje gelatine weken in koud water. Zet een steelpannetje op het vuur en voeg de diepvries vruchten er aan toe. Laat dit koken totdat de vruchten uit elkaar vallen en prak dit met een vork wat fijner. Knijp het blaadje gelatine uit en voeg deze toe aan het fruit mengsel, haal de pan gelijk van het vuur. Verdeel het fruitmengsel over de 6 muffin vormpjes.
Laat de cheesecakes minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Haal de cheesecakes uit hun vorm en bon appetit!

Tips:
Het roodfruit kan vervangen worden door ieder soort diepvries fruit naar wens.
De gelatine kan ook vervangen worden door het natuurlijke product agar agar.
Heb je geen pindakaaspoeder? Vervang dit door gewone pindakaas. Let wel, je zal waarschijnlijk minder water nodig hebben om de massa plakkerig te maken.

30 min. voorbereiding
180 min. kooktijd
6 porties
132 Kcal per stuk
11.6gr eiwitten
18.7gr koolhydraten
1.7gr vetten

Bron: www.fit.nl