In de hitte kan je makkelijk een hitteaandoening krijgen, hieronder een aantal tips om dat te voorkomen:
· Plan je training ’s ochtends of ’s avonds. Hiermee ontloop je de hoogste temperaturen.

· Bij hoge temperaturen dienen er tijdens een langere training iedere 15 tot 30 minuten drinkpauzes ingelast te worden.

· Probeer net zo veel vocht te drinken als je verwacht uit te zweten. Dit kan je beter schatten door je bijvoorbeeld voor en na een trainingssessie een keer te wegen. Sowieso eens leuk om te doen; je merkt een groot verschil!

· Draag zo min mogelijk kleding. Als sporter moet je eigenlijk net iets te weinig kleding dragen omdat de kleding ervoor zal zorgen dat je nog sneller opwarmt. Als je buiten sport dan kies je voor kleding met lichte kleuren, deze zullen de warmte reflecteren.”

Drinken met warm weer
Het effect van voldoende vochtinname voor en tijdens een training is enorm. Het zal de negatieve invloeden tijdens een inspanning met warme omstandigheden sterk doen verminderen en zorgt er tevens voor dat de kerntemperatuur van het lichaam langer op een laag niveau blijft. Tijdens een zware inspanning met warme omstandigheden kan het lichaam namelijk per vierkante meter lichaamsoppervlak per uur meer dan één liter zweet verliezen. Als voorbeeld een persoon met een gewicht tussen de 50-75 kg. Deze persoon zou bij een intense inspanning op een warme dag met een grote warmtebelasting 1,6 tot 2 liter zweet verliezen per uur. De maximale hoeveelheid kan oplopen tot ongeveer 10 tot 15 liter zweet, maar dat is alleen mogelijk wanneer je het lichaam voldoende aanvult met vocht.