Meerdere keren per dag de trap op- en aflopen… niets is beter voor je hartritme, je fysieke conditie, de training van je bil- en beenspieren en je ademhaling.

Vroeger domineerden de krachtsportapparaten in de fitnesscentra, tegenwoordig juist de cardio-apparatuur, met name de stepapparaten. De verklaring: „Met krachttraining verbruik je koolhydraten, met steppen verbrand je vet.’’ Anders gezegd: de hedendaagse fitnessliefhebber wil geen spierballen kweken, maar zijn vetkwabben weg steppen.

Met gewoon traplopen bereik je misschien hetzelfde effect. In een studie (International Journal of Obesity) werd het gewicht van bewoners in appartementgebouwen zonder lift in acht Europese steden geanalyseerd. Uitkomst: hoe hoger de woonetage, hoe lager het lichaamsgewicht (althans BMI, de verhouding tussen lengte en gewicht) van de bewoners. Raadselachtig: bij de vrouwelijke flatbewoners werd geen verband tussen etage en pondjes gevonden.

In dit perspectief is een step(per) een goed alternatief voor gezonde lichaamsbeweging. Hij helpt je om je billen te vormen, om je dijen en kuiten te verstevigen, om je hartritme en je ademhaling te reguleren.

Het is wel belangrijk dat je een stabiel en vrij zwaar toestel koopt zodat je je evenwicht niet verliest wanneer je stept. En een stepper is zeker niet geschikt voor mensen die lijden aan evenwichtsstoornissen, die problemen hebben met hun motoriek of hun bewegingscoördinatie, of die tere enkels hebben.

Het moeilijke bij zo’n stepper is om de juiste houding te vinden, want die voelt vaak niet natuurlijk aan en is weinig comfortabel. De rug moet goed recht zijn, de schouders ontspannen, de blik naar voren gericht. En let erop dat je nooit je voeten van de pedalen licht. Er zijn veel mensen die hun hielen omhoogtrekken, maar dat doet het effect van de stepbeweging teniet.

Om resultaat te boeken, moet je stepper meerdere keren per week gebruiken. Liefst elke dag tien minuten.

Dus: Je moet ten alle koste vermijden om je voeten te bewegen, anders loop je het risico om te vallen of voorover te hellen. En hou ook steeds je romp recht. Als je voorover buigt, kan dat ernstige rugpijn veroorzaken.

bron: Barbara Simon|Gezondheid & Co