Laatst had ik, Edwin, in de fitness een discussie over het eten van pasta. Het ging erover dat je er van aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Na wat onderzoekswerk blijkt dat de koolhydraten uit pasta vaak niet het probleem zijn. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik. Als je bewust met je voeding omgaat, hangt de vraag of je aankomt of afvalt niet af van dit product. Uiteindelijk zal het totaal van je voeding over de gehele dag, oftewel de totale hoeveelheid calorieën, bepalen of je aankomt of afvalt.
Als je een bewuste keuze maakt kies dan voor de volkoren variant, daarmee zit je helemaal goed. Het is aangetoond dat volkorenproducten namelijk de kans op een gezond gewicht verhogen. Deze bevat veel vezels die je maag aan het werk zetten. Deze vezels zijn niet of slecht verteerbaar en geven je een verzadigd gevoel. Het eetlustremmende effect van vezels zou mogelijk te verklaren zijn door het stofje acetaat. Deze ontstaat in de dikke darm door afbraak van vezels door darmbacteriën. Acetaat zou in de hersenen mogelijk de eetlust remmen.
Wanneer kan je beter geen pasta eten?
Pasta is gemaakt van tarwe. En tarwe bevat gluten. De meeste soorten pasta zijn daarom niet geschikt voor mensen met gluten-intolerantie of coeliakie. In de supermarkt (ook in Nistelrode) zijn ook glutenvrije pasta’s te koop. Deze zijn te herkennen aan het ‘glutenvrij’-logo.
Conclusie
Pasta maakt niet dik in een bewust dieet waarbij je niet teveel calorieën binnenkrijgt. Volkoren pasta is gezonder dan de ‘witte’ variant omdat het een bron van vezels is en het complexe koolhydraten, eiwitten en verschillende vitamines en mineralen bevat. Bewezen is ook dat volkoren producten het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker verlagen.
Referentie: Voedingscentrum (2016) Pasta.
Bron afbeelding: nl.spiderpic.com