Traditioneel wordt er tijdens de feestdagen veel gegeten en weinig bewogen. Het is lastig je aan een vast trainingsschema te houden en de verleiding is groot om meer te eten dan je normaal doet. Hoe bewust ben je hiermee bezig en zorg je ervoor dat je toch voldoende beweegt en de kilo’s er niet aan vliegen? Onderstaande tips geven je de kans te genieten van de feestdagen én met een goed gevoel het nieuwe jaar in te gaan.

Ontspan

Het is belangrijk om tijdens de feestdagen tijd door te brengen met vrienden en familie en even te ontspannen. Het is nergens voor nodig je schuldig te voelen als je vanwege het kerstdiner een trainingssessie uitstelt of zelfs overslaat. Bewust je vaste routine even loslaten, kan zelfs helpen om na de feestdagen weer gemakkelijk je oude voedings- en/of trainingsschema op te pakken. Geniet dus van de momenten samen met je dierbaren en laat je schuldgevoel thuis.

Compenseer

Een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je niet aankomt tijdens de feestdagen, is om voor en na Kerstmis en Oud en Nieuw wat minder te eten dan je normaal doet. Compenseer de dagen dat je meer calorieën eet met dagen dat je juist wat minder eet dan je gewend bent. Koop tijdens het boodschappen doen niet meer dan strikt noodzakelijk is. Zorg dan ook voor gezonde tussendoortjes, zoals groente met dip in plaats van borrelnootjes.

Wees creatief

Wees verder vooral praktisch in de manier waarop je met de feestmaand omgaat. Sporters die een trainingsschema aanhouden, hebben meestal wel een paar dagen in hun week waarop ze niet trainen. Zie de kerstdagen gewoon als je wekelijkse trainingspauze en loop juist in de weekenden na kerst en Oud en Nieuw een stapje harder. Op die manier loopt je schema nauwelijks averij op en heb jij geen duiveltje op je schouder tijdens alle feestelijkheden.

Om er zeker van te zijn dat je ook echt voldoende beweegt, is het verstandig om ’s ochtends te sporten. Dan wordt niet alleen de kans kleiner dat het er helemaal niet meer van komt, maar heb je het ook achter de rug. Mooi meegenomen is dat je met een goed gevoel aan je kerstbezoek begint.

Conscius Sports is op kerstavond en tijdens de kerstdagen dicht, evenals nieuwjaarsdag. Conscius betekent bewust, ben je dus bewust dat een gesloten sportschool geen excuus mag zijn om niet te sporten. Een korte fitness workout kun je namelijk ook heel goed thuis doen en neemt weinig tijd in beslag. Daarnaast zijn er diverse andere manieren om voldoende te bewegen. Kies er bijvoorbeeld voor om een lange boswandeling te maken, ga schaatsen op de kunstijsbaan in Uden of Oss of trek eropuit met de fiets.
Een andere leuke manier om te bewegen, is spelletjes te doen. Regel een Wii of ander soort spelcomputer waarmee je beweegspellen kan doen zoals dansen, skiën of tennis. Zo kom je ongemerkt toch aan je beweging.

Na de feestdagen maak je met onze experts jouw nieuwe persoonlijk trainingsschema en dwing jezelf om je daaraan te houden. Begin dit jaar eens met een goed voornemen dat vol te houden is.

Neem kleine porties

Zondigen hoort er ook bij, maar ook dit kan met mate. Ga je uit eten en wil je je toch niet helemaal verliezen in het feestmaal? Sla dan de sausjes en de slagroom over, dit scheelt al zeker weer een uur sporten. Ook een kopje koffie of thee kan een lekker toetje zijn en bevat weinig calorieën. Praktische tips: let op de porties; hou het bij één bord en eet langzaam, zodat de spijsvertering optimaal kan werken.

Alcohol

Net zoals lekker eten, hoort ook alcohol bij de feestdagen. Het gevaar van alcohol is niet alleen de kater, maar ook het aantal calorieën. Kies daarom voor een glaasje champagne of een glas (rode)wijn, dat zijn de meest gezonde keuzes. Tip: Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Voorkom een kater en drink om de twee glazen alcohol een glas water.

Geniet!

Het kan helemaal geen kwaad om tijdens de feestdagen te genieten van het lekkere eten en een lekker glas wijn te drinken. Maar zorg ervoor dat je na alle festiviteiten snel weer je oude ritme oppakt!

Conscius Sports wenst u een bewust, gezond en fit 2017!
Openingstijden feestdagen:
Kerstavond (24 dec): vanaf 18.00 uur gesloten
Kerst (25-26 dec): gesloten
Oudjaar (31 dec): vanaf 18.00 uur gesloten
Nieuwjaarsdag (1 jan): gesloten